• http://correuweb.insramoncasas.cat
  • iesramoncasas@xtec.cat

Activitats en les que han participat els nostres alumnes en el marc de la “SETMANA DE LA CIÈNCIA”

IMG_0357

Xerrada sobre ones  gravitatòries

El passat 18 de novembre des de la matèria de física vàrem organitzar una sortida amb els alumnes de física de 1r  de batxillerat Aquesta sortida es va fer a   Caldes de Montbui per assistir a una de les xerrades que s’organitzen dins del marc de la setmana de la ciència.

La xerrada sobre el descobriment de les ones gravitacional va  ser impartida per el professor Carlos F Sopuerta  membre de l’institut de ciències de l’espai (CSIC-IEEC)

Aquest esdeveniment ha estat un dels descobriments de la  ciència d’aquest segle. Pensem que fa 100 anys  Einstein ja va predir  l’existència d’aquestes ones gravitacionals, però no ha estat fins l’any passat,  que la tecnologia ha permès detectar aquest tipus de pertorbació en el teixit espai temps.

Aquesta pertorbació es va generar, tal com preveu la teoria general de la relativitat de Einstein, per la fusió de dos forats negres. Això va  donar lloc a la generació  d’una ona gravitacional què va viatjar a la velocitat de la llum i va provocar  un canvi en les dimensions de l’espai. Detectar aquestes dilatacions i contraccions de  l’espai, requerien una tecnologia  capaç  de mesurar distàncies inferiors a la mil·lèsima part del diàmetre d’un protó.

 

Amb la conferència es va fer una descripció de com es va fer aquest descobriment, com es van generar aquestes ones, les necessitats tecnològiques que es necessitaven i també se’ns va parlar de quines noves portes  s’obren després d’aquest descobriment. Es parla de les ones gravitacionals com una nova eina per explorar i  estudiar l’univers.

 

IMG-20161119-WA0006 IMG-20161119-WA0007

 

Xerrada sobre  la física i els sistemes vius

El passat dia 22 de novembre a les 10 del mati, dintre de la setmana de la ciència, el centre  de recursos de Castellar del Vallès va organitzar al nostre centre la xerrada la física i els sistemes vius impartida pel professor Daniel López Codina professor de la Universitat politècnica de Catalunya   Aquesta conferència es va adreçar a l’alumnat  del batxillerat cientificotecnològic del  nostre centre, juntament amb l’alumnat del batxillerat  cientificotecnològic  de l’institut de Polinyà   

El camí que segueix una molècula d’oxigen quan entra en les vies respiratòries, passant en els alvèols a la sang i d’aquesta a les cèl·lules, va ser l’exemple triat per que els alumnes entenguessin la interdisciplinarietat de les ciències. Per comprendre  els  diferents processos que tenen lloc al  cos humà, necessitem   els coneixements  que ens aporten la física, la química i les matemàtiques. Aquestes ciències ens permeten avaluar si els diferents  processos que tenen lloc al cos humà, es  realitzen  d’una manera correcta, quins canvis  es poden plantejar per aconseguir un millor  funcionament, que millores tecnològiques poden ajudar a pal·liar o resoldre certs   problemes, etc.          

En aquesta xerrada es    va mostrar  que les ciències són transversals en els seus coneixements, és a dir, per avançar en el coneixement científic  es necessita del saber  de científics formats en  camps diferents.

 

IMG_0358 IMG_0356