• http://correuweb.insramoncasas.cat
  • iesramoncasas@xtec.cat

Llengua Catalana

PRESENTACIÓ

El Departament de llengua i literatura catalanes de l’Institut Ramon Casas i Carbó té al seu càrrec la impartició de la matèria de Llengua catalana i literatura als quatre cursos de l’ESO i als dos del Batxillerat. La finalitat dels ensenyaments que s’imparteixen és, d’acord amb el marc legal vigent, que l’alumnat acabi l’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) essent capaç d’utilitzar, tant oralment com per escrit, la llengua catalana amb normalitat. Aquest ús, a més, s’ha de veure aprofundit durant els dos cursos de l’Ensenyament Secundari Postobligatori (ESPO).

A més, el departament creu que forma part de la seva tasca vincular l’alumnat, sigui quina sigui la seva llengua de procedència, a la història i la cultura pròpies de la comunitat lingüística catalana, així com promoure el coneixement dels escriptors que al llarg de la història literària han utilitzat aquesta llengua.

MATÈRIES

Les matèries que imparteix el departament durant el curs 2015-2016 són les següents:

Llengua catalana i literatura (1r, 2n, 3r i 4t d’ESO)

Llengua catalana i literatura (1r i 2n de BTX)

Literatura universal (1r de BTX)

Literatura catalana (2n de BTX)

A part d’aquestes matèries, el departament ofereix assignatures optatives per als diversos cursos de l’ESO que cada curs es concreten en funció de la disponibilitat horària del professorat. L’oferta per als diversos cursos és la següent:

1r ESO:

Llegir i comprendre (comprensió lectora)

Parlem com un llibre (llengua oral)

Llegim i treballem una novel·la (lectura intensiva)

2n ESO

Contes bojos (comprensió lector i expressió escrita)

Llegim i comentem una novel·la (lectura intensiva)

Reforç d’ortografia catalana (ortografia)

3r ESO

Escrivim una novel·la (expressió escrita)

La publicitat (comprensió i expressió escrita / creativitat lingüística)

Parlem sense embuts (llengua oral)

ACTIVITATS SINGULARS

El Departament de llengua i literatura catalanes ofereix als alumnes tot un seguit d’activitats complementàries amb la intenció de donar-los una formació el màxim de completa possible. Un dels elements més importants en aquest sentit són les Sessions de teatre que, gràcies a un conveni amb l’Ajuntament de Palau i la Diputació de Barcelona, es poden oferir al Teatre de la Vila del mateix poble i a un preu molt assequible.

Des dels seus orígens, el departament ha organitzat per Sant Jordi un concurs literari en llengua catalana. Aquest concurs porta el nom de Premis literaris en llengua catalana Ramon Folch i Camarasa, en homenatge al novel·lista i traductor, fill de Josep M. Folch i Torres, i veí del nostre poble, el qual ha tingut l’amabilitat, any rere any, d’acompanyar-nos en l’acte de lliurament dels premis.

El departament també ofereix habitualment per Sant Jordi diversos tallers relacionats amb la llengua catalana i la literatura, i que sovint es duen a terme en col·laboració amb altres departaments de l’Institut. Així mateix, s’encarrega del muntatge de la parada de llibres i de roses al vestíbul del centre.

El departament també participa des de fa molts anys en el Concurs de redacció en català organitzat per l’empresa Coca-Cola i que està destinat a alumnat de 2n d’ESO, i ha participat en diverses edicions del programa, Picalletres, destinat a alumnes de 3r d’ESO, en el qual es tracta de lletrejar paraules en català.

Una altra característica del departament és, a part de les lectures obligatòries, l’establiment per als cursos de 1r a 3r d’ESO d’un sistema més lliure de lectura anomenat Biblioteca de classe, a través del qual s’intenta motivar l’alumnat amb relació a l’hàbit de la lectura. La base és una llista contrastada de lectures i un sistema controlat d’intercanvi de llibres. La finalitat és que l’alumnat llegeixi tants llibres com sigui possible i els converteixi en una experiència compartida.

SORTIDES

Text block

ESPAIS

El Departament de llengua i literatura catalanes té cura, a través d’una tutoria específica, de la Biblioteca Aloma de l’Institut. En aquest espai, a part de la consulta del material bibliogràfic habitual, s’hi duen a terme unes sessions de dinamització literària anomenades Esmorzars literaris, en les quals l’alumnat voluntari que s’hi apunta pot compartir la seva experiència lectora amb companys i professors. L’activitat compta amb la col·laboració de l’AMPA, que es fa càrrec del cost de l’esmorzar. Sempre que és possible, s’intenta que al llarg del curs assisteixi a aquestes sessions algun autor o autora del llibre que s’ha llegit.

La Bilbioteca també és un espai que sovint s’utilitza com a aula de la classe de llengua i literatura i, algunes vegades, com a lloc d’exposició, tant de treballs dels nostres alumnes com d’exposicions itinerants del municipi.

ENLLAÇOS

Espai de llengua catalana de l’ESO al portal edu365.cat

http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/index.htm

Espai de llengua i literatura de l’ESPO al portal edu365.cat

http://www.edu365.cat/batxillerat/llengua_literatura/index.htm

Diccionaris

http://dlc.iec.cat/

http://www.diccionari.cat/

http://dcvb.iecat.net/

Consultes terminològiques

Portal lingüístic de la Generalitat de Catalunya

http://aplicacions.llengua.gencat.cat/llc/AppJava/index.html

Portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

http://esadir.cat/

Notícies

Llengua Catalana

gener 2019
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« des.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031